Facebook Twitter Gplus E-mail RSS

Pneumopatia interstitiala difuza

Test interactiv aici sau toate grilele mai jos:

Complement simplu

1. Sunt elemente caracteristice examenului clinic in pneumopatiile interstitiale difuze:
a. Tuse productiva
b. Dispnee in repaus
c. Raluri sibilante
d. Raluri ronflante
e. Hipocratism digital

2. Sunt posibile etiologii de pneumopatie interstitiala difuza pe teren imunodeprimat CU EXCEPTIA:
a. Infectia cu mycoplasma pneumoniae
b. Infectia TBC
c. Pneumopatie cu CMV
d. Toxoplasmoza
e. LIP

3. Este caractristic examenului CT in histiocitoza X:
a. Imagini reticulonodulare, triangulare
b. Imagini chistice care predomina in lobii superiori
c. Opacitati lineare care deseneaza o retea cu ochiuri mici, predominant la baze
d. Distributie peribronsica predominanta, asociat afectare interstitiala si adenopatii hilare bilaterale si simetrice
e. Imagini micronodulare predominant in regiunea medie si superioara

4. NU caracterizeaza examenul CT in Sarcoidoza:
a. Adenopatii mediastinale
b. Micronoduli
c. Noduli
d. Calcificari pleurale
e. Condensare alveolara

5. Caracterizeaza examenul CT in silicoza:
a. Noduli
b. Sticla mata
c. Linii septale de atenuare
d. Condensare alveolara
e. Calcificari pleurale

6. Este adevarat despre probele functionale in pneumopatiile interstitiale difuze:
a. PaO2 + PaCO2 < 140 mmHg
b. CPT < 80%
c. VEMS/CV este marit
d. DLCO/VA este marit
e. Exista o crestere a compliantei la CRF

7. Sunt etiologii posibile in caz de pneumopatie interstitiala difuza cu crestere a limfocitelor CU EXCEPTIA:
a. Sarcoidoza
b. Pneumopatie de hipersensibilitate
c. Limfom
d. Lupus
e. Boala Steinert

8. Poate fi etiologie a alveolitei cu hipercelularitate majora:
a. Sarcoidoza
b. Pneumopatia de hipersensibilitate
c. Histiocitoza X
d. Fibroza pulmonara primitiva
e. Azbestoza

9. Caracterizeaza fibroza pulmonara primitiva CU EXCEPTIA:
a. Hipocratism digital in 40-50% din cazuri
b. Debut insidios cu tuse seaca chintoasa
c. Leziunile predomina in partile anterioare si superioare ale celor doua campuri pulmonare
d. Aspect de plamani mici
e. Linii de atenuare septale si nonseptale

10. Caracterizeaza histiocitoza X:
a. Afecteaza pacientii peste 50 de ani
b. Este o granulomatoza constituita prin proliferarea si infiltrarea tesuturilor de catre celule Langerhans
c. Cavitati chistice parenchimatoase predominant in baze
d. Nu prezinta tuse
e. Apare in general la nefumatori

11. NU sunt medicmente ce pot induce pneumopatii interstitiale difuze:
a. Amiodarona
b. Nitrofurantoina
c. Saruri de aur
d. D-penicilamina
e. Eritromicina

Complement multiplu

12. Sunt caracteristici ale examenului clinic in pneumopatiile interstitiale difuze:
a. Raluri creptiatnte “velcro”
b. Raluri ronflante
c. Hipocratism digital
d. Dispnee in repaus
e. Tuse seaca

13. Caracterizeaza radiografia toracica in pneumopatia interstitiala difuza:
a. Lisa bronhogramei aerice
b. Opacitati interstitiale nesistematizate
c. Lipsa infiltratelor
d. Aspect de plamani mici
e. Aspect de sticla mata sau de opacitati lineare sau de micronoduli

14. Este adevarat despre examenul CT in pneuomopatiile interstitiale difuze:
a. Opacitati lineare care deseneaza o retea cu ochiuri mici predominant la baze in fibroza pulmonara primitiva
b. Imagini chistice care predomina in lobii superiori in histiocitoza X
c. Imagini reticulonodulare, triunghiulare asociate unor adenopatii mediastinale tumorale in sarcoidoza
d. Distributie peribronsica predominanta, asociat afectare interstitiala si adenopatii hilare bilaterale si simetrice in limfangita carcinomatoasa
e. Micronoduli predominant in regiunea medie si superioara in azbestoza

15. Caracterizeaza examenul CT in sarcoidoza:
a. Micronoduli
b. Noduli
c. Imagini chistice
d. Linii septale de atenuare
e. Adenopatii mediastinale

16. Caracterizeaza examenul CT in pneumopatia de hipersensibilitate:
a. Micronoduli
b. Noduli
c. Sticla mata
d. Condensare alveolara
e. Calcificari pleurale

17. Caracterizeaza examenul CT in fibroza pulmonara primitiva:
a. Micronoduli
b. Noduli
c. Sticla mata
d. Linii septale de atenuare
e. Fagure de miere

18. Caracterizeaza examenul CT in azbestoza:
a. Imagini chistice
b. Condensare alveolara
c. Linii septale de atenuare
d. Fagure de miere
e. Calcificari pleurale

19. Caracterizeaza examenul CT in Histiocitoza X:
a. Micronoduli
b. Noduli
c. Imagini chistice
d. Sticla mata
e. Condensare alveolara

20. Caracterizeaza examenul CT in silicoza:
a. Micronoduli
b. Linii septale de atenuare
c. Fagure de miere
d. Adenopatii mediastinale
e. Calcificari pleurale

21. Este adevarat despre probele functionale in pneumopatiile interstitiale difuze:
a. Apare un efect de sunt cu PaO2 + PaCO2 < 120 mmHg
b. La administrare de oxigen pur PO2 < 500 mmHg sub o FiO2 de 100%
c. Apare o disfunctie ventilatorie restrictiva cu CPT < 80%
d. Raportul Tiffeneau este marit
e. DLCO/VA este scazut

22. Alveolita cu neutrofile poate apare in:
a. Fibroza pulmonara primitiva
b. Sclerodermie
c. Poliartrita reumatoida
d. Sindrom Sjogren
e. Lupus

23. Alveolita cu polinucleare eozinofile poate apare in:
a. Fibroza pulmonara primitiva
b. Histiocitoza X
c. Silicoza
d. Sarcoidoza
e. Pneumopatia medicamentoasa

24. Caracterizeaza fibroza pulmonara primitiva:
a. Varsta medie > 60 ani
b. Exista rar semne extrarespiratorii
c. Leziunile predomina in partile inferioare si posterioare ale celor doua campuri pulmonare
d. Frecvent alveolita cu eozinofile
e. Frecvent adenopatie mediastinala

25. Caracterizeaza histiocitoza X:
a. Descoperita prin pneumotorace in 10% din cazuri
b. Diagnostic prin LBA
c. Rareori asociata cu fumatul
d. Nodulii si apoi cavitatile chistice sunt predominant in baze
e. Confirmarea diagnosticului se face prin biopsie pulmonara

26. Caracterizeaza pneumoconiozele CU EXCEPTIA:
a. Opacitati nodulare bilaterale predominant in jumatatile superioare ale campurilor pulmonare
b. Opacitatile nu sunt niciodata confluente
c. Hiperclaritati in baze
d. Nu prezinta adenopatii hilare
e. Nu exista tratament specific pentru silicoza cronica necomplicata

27. Urmatoarele medicamente determina pneumopatii medicamentoase fara hipocratism digital:
a. Amiodarona
b. Bleomicina
c. Saruri de argint
d. Nitrofurantoina
e. Pirazinamida

Raspunsuri:
Complement simplu:
1 – E. 2 – A. 3 – B. 4 – D. 5 – C. 6 – B. 7 – E. 8 – C. 9 – C. 10 – B. 11 – E.
Complement multiplu:
12 – A, C, E. 13 – A, B, D, E. 14 – A, B. 15 – A, B, E. 16 – A, B, C, D. 17 – B, C, D, E. 18 – C, D, E. 19 – B, C, D. 20 – A, B, C, D. 21 – A, C, E. 22 – A, B, C. 23 – A, B, E. 24 – B, C, D. 25 – A, B, E.  26 – B, D. 27 – A, B, D.

4 Responses

  1. andreea

    Lipseste raspunsul la intrebarea 25

  2. andra g

    exista condensare alveolara in pneumopatia de hipersensibilitate, deci ar trebui si raspunsul D la intrebarea 16.

Home Pneumo Pneumopatia interstitiala difuza