Facebook Twitter Gplus E-mail RSS

Infectiile bronhopulmonare la adult

Test interactiv aici sau toate grilele mai jos:

Complement simplu

1. Diagnosticul de pneumopatie este suspectat daca exista urmatoarele elemente CU EXCEPTIA:
a. Expectoratie
b. Temperatura > 37,5
c. Dureri toracice
d. Tahicardie > 100/min
e. Dispnee

2. NU este imagine evocatoare de pneumopatie pe radiografia toracica:
a. Opacitate parenchimatoasa unica
b. Opacitate parenchimatoasa difuza
c. Opacitati in focare multiple
d. Opacitati interstitiale
e. Opacitati interstitiale difuze

3. NU este factor de risc de mortalitate in infectiile bronhopulmonare:
a. Diabet zaharat
b. Varsta > 65 ani
c. BPOC
d. Drepanocitoza homozigota
e. Boala renala

4. In infectiile bronhopulmonare sunt semne de gravitate imediata ce impun internarea CU EXCEPTIA:
a. Frecventa cardiaca > 125/min
b. Temperatura < 35 grade
c. Cianoza
d. TA > 140/90
e. Confuzie

5. Reprezinta indicatie de spitalizare in sectia de terapie intensiva:
a. PaO2 < 60 mmHg
b. PaCO2 > 50 mmHg
c. PaO2/FiO2 < 250 mmHg
d. Hemoglobina < 9 g/dl
e. Leucopenie < 4000 GB/ml

6. Sunt criterii biologice de spitalizare in infectiile bronhopulmonare:
a. Temperatura < 35 grade
b. Leucocite > 18000 GB/ml
c. Uree > 7mmol/l
d. TA < 90/60 mmHg
e. Frecventa respiratorie > 30/min

7. Sunt elemente in favoarea pneumococului in infectiile bronhopulmonare CU EXCEPTIA:
a. Debut brutal
b. Junghi toracic
c. Hiperleucocitoza cu polinucleare neutrofile
d. Afectare bilaterala
e. Febra crescuta inca din prima zi

8. NU sunt bacterii frecvente in cazul infectiilor bronhopulmonare la spital:
a. S. pneumoniae
b. M. pneumoniae
c. Haemofilus influenzae
d. Chlamidia pneumoniae
e. Moraxella catarrhalis

9. In infectiile bronhopulmonare tratamentul cazului particular de abces pulmonar se face cu:
a. Amoxicilina 1g/8h + acid clavulanic
b. Rifampicina 600mg/12h
c. Ceftriaxona 1g/24h
d. Ofloxacina
e. Eritromicina 1g/6h

10. Caracterizeaza tabloul tipic de pneumopatie franca lobara acuta cu pneumococ:
a. Debut rapid progresiv
b. Tuse seaca
c. Opacitate alveolara sistematizata pe Rx
d. Semne extrarespiratorii digestive si neurologice
e. Tratament cu macrolide

11. NU caracterizeaza tabloul tipic de pneumopatie cu Mycoplasma pneumoniae:
a. Debut progresiv
b. Rinofaringita
c. Opacitati interstitiale bilaterale pe Rx
d. Test Coombs direct pozitiv
e. Tratament cu penicilina G i.v.

12. Caracterizeza tabloul tipic al penumopatiei cu anaerobi:
a. Opacitati alveolare confluente pe Rx
b. Halena fetida
c. Anemie hemolitica
d. Diagnostic prin imunofluorescenta directa din expectoratii
e. Tratament cu macrolide

13. In ceea ce priveste conduita din bronhopneumopatiile prezente in infectia cu HIV, NU se recomanda Fund de ochi in suspiciunea de:
a. Toxoplasmoza
b. Pneumocistoza
c. Criptococ
d. CMV
e. MAI

14. NU caracterizeaza pneumopatia nosocomiala cu stafilococ:
a. Debut subacut
b. Sputa ruginoasa
c. Evolutie posibila cu piopneumotorace
d. Terapie cu exacilina + fluorochinolona pentru stafilococ meticilin sensibil
e. Terapie cu vancomicina si fosfomicina pentru stafilococ meticilin rezistent

15. Caracterizeaza pneumopatia nosocomiala cu BGN:
a. Debut brutal
b. Opacitati interstitiale bilaterale
c. Opacitate alveolara sistematizata
d. Tuse seaca
e. Semne extrarespiratorii digestive: greata

16. Sunt elemente caracteristice examenului clinic in bronsita acuta la adult CU EXCEPTIA:
a. Febra 38-39
b. Raluri ronflante in prima faza
c. Raluri umede in a doua faza
d. Tuse productiva in prima faza
e. Tuse nedureroasa in a doua faza

17. Este adevarat referitor la exacerbarile bronsitei cronice la un pacient cu BPOC:
a. Radiografia toracica nu este necesara in formele febrile
b. Poate asocia rinoree
c. Intensitatea crescuta indica origine bacteriana
d. Indicatia de antibioterapie depinde de febrilitate
e. Prezenta a cel putin un criteriu Anthoinisen indica o origine bacteriana

18. In cazul exacerbarilor BPOC sunt antibiotice recomandate daca VEMS > 50% si expectoratia este verzuie CU EXCEPTIA:
a. Amoxicilina
b. Macrolide
c. Pristinamicina
d. Cefotaxime
e. Cefotiam-hexetil

Complement multiplu

19. Pneumopatia este suspectata daca se constata urmatoarele semne:
a. Tuse
b. Temperatura > 37,5
c. Opacitate parenchimatoasa unica, cu bronhograma aerica
d. Opacitati interstitiale
e. Istoric recent de infectie a cailor respiratorii superioare

20. Sunt factori de risc de motralitate in infectiile bronhopulmonare la adult:
a. Varsta > 60 de ani
b. BPOC
c. Splenectomia
d. Drepanocitoza homozigota
e. Diabetul zaharat echilibrat

21. Sunt spitalizati urmatorii pacienti cu pneumopatie:
a. Varsta < 65 ani + Nici un factor de risc
b. Varsta < 65 ani + 1 factor de risc
c. Varsta < 65 ani + 2 factor de risc
d. Varsta > 65 ani + 1 factor de risc
e. Varsta > 65 ani + 2 factori de risc

22. Urmatoarele conditii fac ingrijirea la domiciliu a bolnavilor cu pneumopatie imposibila:
a. Greata
b. Varsaturi
c. Tulburari ale functiilor superioare
d. Temperatura > 38
e. Risc de nerespectare a tratamentului

23. Sunt criterii biologice de spitalizare in infectiile bronhopulmonare:
a. Hb < 10g/dl
b. Leu < 4000/ml
c. PaO2 < 60 mmHg
d. Leu > 20000/ml
e. Cresterea timpului de protrombina

24. Sunt elemente ale scorului CRB65:
a. Confuzie
b. Frecventa cardiaca > 100/min
c. Frecventa respiratorie > 30/min
d. Presiunea arteriala sistolica < 90 mmHg
e. Presiunea arteriala diastolica < 60 mmHg

25. Sunt indicatii de spitalizare in sectia de terapie intensiva a pacientilor cu pneumopatie:
a. Polipnee > 30/min
b. PaO2 < 60 mmHg
c. PaCO2 > 50 mmHg
d. PaO2/FiO2 < 250 mmg
e. CIVD

26. Sunt elemente in favoarea pneumococului in infectiile bronhopulmonare:
a. Junghi toracic
b. Opacitate alveolara sistematizata
c. Hiperleucocitoza cu polinucleare neutrofile
d. Stare generala de rau
e. Debut insidios

27. Sunt elemente in favoare legionelozei in infectiile bronhopulmonare:
a. Comorbiditati frecvente
b. Dureri abdominale, varsaturi, diaree
c. Semne ORL asociate
d. Afectarea unilaterala
e. Esec al betalactaminelor active pe pneuomococ

28. Sunt germeni responsabili de pneumopatii frecvent intalniti la domiciliu:
a. Legionela pneumofila
b. S. pneumoniae
c. M pneumoniae
d. Moraxella catarrhalis
e. S. aureus

29. Urmatoarele durate corespund tratamentului antibiotic in infectiile bronhopulmonare la adult:
a. 7-14 zile pentru pneumoniile necomplicate
b. 7-14 zile pentru penumonia cu M. pneumoniae
c. 10-14 zile pentru pneumonia cu Legionella pneuomofila
d. 10-14 zile pnetru pneumonia cu C. pneumoniae
e. 21 de zile pentru pneumonia cu S. aureus

30. Caracterizeaza tabloul tipic de pneumopatie franca lobara acuta cu pneumococ:
a. Opacitate alveolara sistematizata pe Rx
b. Semne extrarespiratorii digestive
c. Tuse seaca
d. Debut progresiv
e. Herpes nazolabial

31. NU caracterizeaza legioneloza pulmonara:
a. Debut rapid progresiv
b. Halena fetida
c. Rinofaringita
d. Dureri abdominale
e. Opacitati alveolare vagi, confluente pe Rx

32. Caracterizeaza tabloul tipic de pneumopatie cu M. Pneumoniae:
a. Absenta frisoanelor
b. Testul Coombs indirect pozitiv
c. Tratament cu macrolide timp de 10-14 zile
d. Opacitati alveolare bilaterale pe Rx
e. Expectoratie ruginoasa

33. NU caracterizeaza tabloul tipic de pnumopatie cu anaerobi:
a. Halena fetida
b. Opacitate alveolara sistematizata
c. Semne extrarespiratorii digestive
d. Favorizata de alcoolism
e. Tratament cu penicilina G i.v.

34. Conform conduitei in infectiile bronhopulmonare la pacientii cu HIV, se recomanda biopsie bronsica in suspiciunea de:
a. Nocardia
b. CMV
c. Kaposi
d. Pneumocistoza
e. MAI

35. Este adevarat despre pneumopatia nosocomiala cu stafilococ:
a. Favorizata de corticoterapie
b. Sputa purulenta uneori hemoptoica
c. Opacitati extensive bilaterale
d. S. meticilin rezistent este tratat cu oxacilina + aminozida
e. S. meticiln sensibil este tratat cu vancomicina + fosfomicina

36. Caracterizeaza bronsita acuta la adult:
a. Tuse neproductiva in prima faza
b. Raluri sibilante in prima faza
c. Raluri sibilante umede in a doua faza
d. A doua faza dureaza 4-5 zile
e. Prima faza se prezinta cu febra 38-39

37. Este adevarat despre exacerbarea bronsitei cronice la un pacient cu BPOC:
a. Intensitatea febrei este evocatoare pentru etiologia bacteriana
b. Semnele ORL asociate indica spre infectie virala
c. Febra ridicata dupa a 4-a zi evoca etiologia bacteriana
d. Radiografia toracica este recomandata sistematic
e. In caz de pneumopatie se va trata cu antibiotice

38. Fac parte din triada lui Anthonisen:
a. Cresterea volumului expectoratiei
b. Cresterea intensitatii tusei
c. Persistenta febrei
d. Cresterea purulentei expectoratiei
e. Accentuarea dispneei

39. In cazul bronsitei acute la astmatici se recomanda:
a. Corticoterapie orala timp de 7-10 zile
b. Antibioterapie timp de 7-10 zile
c. Antibioterapie timp de 10-14 zile
d. Intensificarea tratamentului de fond
e. Reducerea corticosteroizilor inhalatori

Raspunsuri:
Complement simplu:
1 – B. 2 – B. 3 – A. 4 – D. 5 – C. 6 – C, 7 – D. 8 – E. 9 – A. 10 – C. 11 – E. 12 – B. 13 – B. 14 – B. 15 – A. 16 – D. 17 – B. 18 – D.
Complement multiplu:
19 – A, C, D. 20 – B, C, D. 21 – C, D, E. 22 – B, C, E. 23 – B, C, D. 24 – A, C, D, E. 25 – A, D, E. 26 – A, B, C, D. 27 – A, B, E. 28 – B, C. 29 – A, D, E. 30 – A, E. 31 – B, C. 32 – A, C. 33 – B, C. 34 – A, C, E. 35 – A, B. 36 – A, D, E. 37 – B, C, E. 38 – A, D, E. 39 – A, D.

6 Responses

  1. shudeh

    La intrebarea 8 sunt 2 raspunsuri corecte D si E. Iar la 28 B si C. :)

    • Master of Minions Master of Minions

      Gata, s-a rezolvat. Mai greu cu 8 ca in bucuresti e canicula si nu merge sinapsele la fel ca pe racoare… ma rog, actiunea se petrece la spital acu’.

  2. Diana P

    Intrebarea 25 – raspunsuri corecte b si c.

  3. marian

    La intrebarea 19 raspunsurile sunt corecte ACD si daca fac test interactiv imi da corecte decat AD?

Home Pneumo Infectiile bronhopulmonare la adult